Köszöntük weboldalunkon!

Berkenye

Vendégház

Családunk minden tagja szívvel, lélekkel azon fáradozik, hogy aki eljön hozzánk, vendégként érkezzen és barátként távozzon!

További speciális túráink
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: skype

További speciális túráink

Via ferráta / Klettersteig túrák:

legfőképpen baráti társaságoknak, cégeknek csapatépésként, vagy pl. születésnapra. (Létszám: 2-15 fő között).

Ha a környéket már ismered, vagy valami különleges élményre vágysz, akkor egy izgalmas via ferráta túrát ajánlunk a figyelmedbe. Igaz, egy kicsit többet kell utazni a Felvidéken található Körmöci-hegységbe, de ezt a nagyszerű élményt nem érdemes kihagyni.

 

Mivel itt fontos a jó lépésbiztonság, a jó fizikai kondíció, és olykor magasan fogunk haladni, ezért elsősorban olyanoknak ajánljuk, akik erdei vagy könnyű hegyi túrát már gond nélkül teljesítettek, és legalább 155 cm magasak. Felszerelést adunk, de ha van sajátod, akkor azt is nyugodtan használhatod. Az egyéb tudnivalókat egy erre szakosodott túravezető ismerteti útközben és a helyszínen is. Az utazásban szívesen segítünk (ha ez számodra nem megoldható).

A program ára és időpontja megbeszélés tárgyát képzi, hiszen létszámtól függ. (Az ár tartalmazza a teljes felszerelés bérlését és a túravezető díját, illetve a személyszállítás költségét is).

Ez a program a téli időszak, illetve csapadékos napok kivételével bármikor kivitelezhető.

(A magyar elnevezése „vasalt út” nem igazán terjedt el a köznyelvben.) Eredetileg az Alpokból, az olaszországi Dolomitokból származik ez az aktív túrázási forma, avagy kissé extrém sport, ami egyre népszerűbb hazánkban is. A via ferráta a meredek, nehezen járható sziklákon, ösvényeken mesterséges eszközökkel kiépített útvonal. Tulajdonképpen a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el stílusban és nehézségben. A via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközök legfontosabb eleme a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de esetenként mesterségesen kialakított lépésekkel, vagy létrákkal is találkozunk.

Túravezetőnk hivatalos, megfelelő tapasztalattal rendelkező túravezető, aki az alapvető biztonsági szabályok és egyéb tudnivalók mellett természetesen szívesen válaszol a feltett kérdésekre is.

Kenu túráink

Legfőképpen felső tagozatos és középiskolai osztályok, egyetemisták, valamint családok, baráti társaságok számára ajánlott. (Létszám: 2-25 fő között.)

A mai napig még mindig a kenu az egyik legbiztonságosabb, emberi erővel hajtott vízi közlekedési eszköz, ami létezik. Még az úszni tudók számára is kötelező felszerelés a mentőmellény, melyekből mindenki számára tudnunk megfelelő méretűt biztosítani. Kora tavasztól egészen október végéig lehet kenuzni, és a földrajzi adottságoknak köszönhetően a közelben 3 helyszínen is evezhetünk.

Mindhárom helyszín bárki számára kedvező, hiszen ezeket legfőképpen kezdőknek, azaz olyanoknak ajánljuk, akik még vagy sohasem, vagy csak keveset eveztek. Mindhárom túra körülbelül 5 órát vesz igénybe, melynek időtartama függ a megállók számától és azok hosszától is. Mindhárom túra kiindulópontja a vonattal is könnyen megközelíthető Duna menti Szob városka lesz. Amennyiben ez nem megoldható, az oda jutásban is tudunk segíteni. A három választható helyszínről röviden:

Dunakanyari kenutúra: Ez az a helyszín, ami utazásilag a legkedvezőbb, a nagy Dunán fogunk lefelé evezni Szobtól Kismarosig. Első hallásra talán nem tűnik oly izgalmasnak, azonban a Duna magyarországi szakaszai közül kétségtelenül ez a legszebb. Ez a túra is bárki számára könnyen teljesíthető, kellemes kis könnyű kenutúra. Több helyen meg fogunk állni: először egy kis sziget mellett a szép fekvésű zebegényi strandon, ahol, aki szeretne, a rendelkezésre álló idő alatt mártózhat, napozhat. Aki inkább sétálna, az pedig Zebegényben töltheti el a szabadidőt. Ezután Nagymaros előtt egy elhagyatott partszakaszon tartunk egy kis pikniket, majd a végén, Kismaroson fejezzük be túránkat.

Evezés az Ipolyon: Ez az előzőnél már jóval vadregényesebb helyszín, a víz fölé hajló lombok alatt, csendes, szinte érintetlen folyószakaszon haladunk, fantasztikus és változatos környezetben. Eleinte laposabb részeken, majd jobb kéz felé meredek hegyoldal szegélyezi a folyópartot. Igény szerint egy, két vagy akár három alkalommal is megállhatunk, a sekély vízbe be tudunk sétálni, megmártózni, felfrissülni, vagy a parton is lehet pihenni. Az Ipoly egyéb vízi járművektől mentes szakaszán a nagy Dunáig evezünk, és a nagy Dunán még egy rövidke evezés után kötünk ki reggeli találkozóhelyünkön, Szobon a kompállomás közelében.

Evezés a Garamon: Ezt főleg azoknak ajánljuk, akik már részt vettek az első kettő kenu túrán, illetve akkor is a Garamon szoktunk evezni, amikor nagy nyári hőség végén a nagy szárazság, azaz alacsony vízállás miatt az Ipoly már nem hajózható. Nagymértékben hasonlít az ipolyi evezésünkhöz. Itt is lesz lehetőségünk mártózni, vagy csak pihenni, azonban a Garam esetében a Dunát elérve a Bazilikát is látjuk, illetve a dunai szakaszon többet kell eveznünk, mint az Ipoly esetében.

Minden esetben hivatalos, megfelelő tapasztalattal rendelkező vízitúra vezető kíséri a csapatot, és alap evezésoktatás mellett részletes tájékoztatást ad a tudnivalókról, és természetesen szívesen válaszol a feltett kérdésekre is.

Ha igény van rá, bármelyik kenu túrán egy kis bográcsozást, vagy grillezést is meg tudunk szervezni, hogy a szabadban általunk elkészített ízletes meleg ételt szép csendes vízparti környezetben fogyaszthassuk el.

Éjszakai túráink

Legfőképpen felső tagozatos és középiskolai osztályok, egyetemisták, valamint családok, baráti társaságok számára ajánlott. (Létszám: 2-28 fő között.)

Egy könnyű éjszakai túra élménye az egyik legfantasztikusabb élmény a városból ide látogató számára. Legyen telihold, vagy csak félhold, vagy csillaghullás időszaka, vagy a szentjánosbogarak rajzása, vagy szarvasbőgés időszaka, vagy nagy ritkán csak egy-egy denevér távoli suhanása: minden esetben érdemes egy kis könnyű túrát tenni a közeli erdős-mezős vidéken. A túra időtartama alkalmazkodik az egyedi igényekhez, ez lehet csak egyórás kis séta vagy akár kétórás séta is. Viszonylag könnyű terepen fogunk haladni, igen minimális emelkedővel. Fejlámpa használata nem ajánlott, de ha van, az nem árt, illetve telefonunkkal is tudunk világtani, ha arra szüksége lenne. Az emberi szem csodálatos képessége, hogy megszokja a sötétséget. A városi fényszmogtól mentes környezetben lehet, hogy annyi csillagot fogsz látni, amennyit eddig életedben még soha.

 

Túravezetőnk: Turi László

 

Tizennégy éves korom óta lelkesen járom a hegyeket és hegygerinceket nem csak kívülről, hanem belülről is. Hivatásom felszíni-, barlangi-, via ferráta- és vízi túravezetés. Nagyon szeretem a magyarországi középhegységeinket, hiszen itt is sok rejtett csodával lehet találkozni. A szomszédos országokba is rendszeresen viszek kisebb csoportokat.