Köszöntük weboldalunkon!

Berkenye

Vendégház

Családunk minden tagja szívvel, lélekkel azon fáradozik, hogy aki eljön hozzánk, vendégként érkezzen és barátként távozzon!

Berkenye Falumúzeum
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: skype

Berkenye Falumúzeum

1995-ben helyi gyűjtésű múzeum, tájház került berendezésre be egy egykori német parasztházban, a használati tárgyak és munkaeszközök megőrzésére, melyek mindegyike elmúlt száz éves.

Az 1850-es évekből származó épület keskeny, hosszúgangos, faoszlopos, a régi építészet minden jellegzetességét magán viselő parasztház. A borított fafödémes téglapadozatos konyhában található a falu utolsó megmaradt kemencéje. Igen sok és érdekes használati eszközt gyűjtöttek össze a helyiek, pl. tálasokat, rajtuk tányérokkal, korsókkal, köcsögökkel.

Gyönyörű régi mérleg, fa és mázas edények sorakoznak a polcokon és a kemence tetején.

A lakószoba hajópadlós, benne többek között intarziás és faragott ruhásszekrények állnak, sok-sok helyi ruhadarabbal, népviselettel, melyeket részben bábukra illetve babákra öltöztetve nézhet meg a látogató.

Az üveglappal fedett asztalon iratok, ritka dokumentumok, képek adnak kis betekintést a falu egykori lakóinak életébe. Itt olvasható a falu története magyar és német nyelven és Berkenye 1718-ban keltezett betelepítési okirata is.

A kamrában régi szerszámok, eszközök, a napi tevékenységhez szükséges egyéb dolgok láthatók.
 
A házhoz még gazdasági épület is tartozik, melynek tervezzük felújítását és ott régi gazdasági eszközök bemutatását.

Múzeumvezető: Schmidt József
Cím: 2641 Berkenye Petőfi u. 17.
Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján.
Tel.: +36 20 356-21-97